Tuesday, December 21, 2010

Bubur kanji/ Nasi Air

Assalamualaikum,  Beberapa hari lepas hubby kurang sihat.  Kami makan malam hanya dengan nasi air atau orang luar panggil bubur kanji.  Sedap juga...meh jamu mata.






Nak buatnya senang sangat sebab tu saya rasa nak share resipi ni dengan anda..

Perlukan:

2 cawan beras
3 cm halia-hiris
1 labu bawang besar warna putih /sweet onion--potong dadu
3 ulas bawang putih-ketuk
1 biji carrot- dipotong dadu besar
1 genggam ikan bilis yang putih/ halus @ bilis yang sudah dibelah
3 pelepah daun sup-potong kasar-kasar. gunakan batangnya sekali.

Caranya:

Rebus semua bahan di atas dalam air sebanyak 2 liter.  Tambah lagi kalau pekat. sehingga beras hancur menjadi bubur. ( saya guna beras basmathi sebab beras ni kurang berkanji ).  Lebih kurang setengah jam dah about ok.  Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.


Cara buat sambal kicap:
 segenggam cili padi, 2 sudu besar bawang goreng (ready made ),  3 sudu besar kicap pekat, 2 biji limau kasturi dibuang biji, garam, gula. Blend semuanya.

Bubur ni sedap dimakan dengan taburan bilis goreng, sambal ikan dan sambal kicap pedas.  Hiaskan dengan daun sup/ daun bawang yang dipotong halus dan sedikit perahan limau kasturi.

Lepas makan memang berpeluh. Kalau badan rasa nak demam memang boleh kebahlah..buat sementara insyaAllah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...